selalu bulan Ramadan baru dapat makan kuih ni , sedap rasanya. aku buat tak sedap tapi kalau hasil tangan kakak ipar aku emm.... cukup semua ,lemak manis .cubalah buat jangan lupakan kuih tradisioanal kita.
bahan-bahan ( dlm 20 biji )
- 2 cawan tepung pulut
- lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
- 1/2 sudu teh garam
- inti kelapa secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde
- utk dadih;
- 21/2 cwan santan, 2 sudu tepung beras & 1/2 sudu teh garam
- 3 helai daun pandan
- *jika nk buat kuah banyak/cam bubur, bubuhla gula sekadar manis2 buah sj..
Cara-cara
- campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10 mnit - ketepikan.
- bulat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
- campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
- ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.
- didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
- bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
- terus masukkan kedalam dadih tadi..
No comments:
Post a Comment