Wednesday 18 April 2012

RESEPI KUIH BADAK BERENDAM

 


selalu bulan Ramadan baru dapat makan kuih ni , sedap rasanya. aku buat tak sedap tapi kalau hasil tangan kakak ipar aku emm.... cukup semua ,lemak manis .cubalah buat jangan lupakan kuih tradisioanal kita.

bahan-bahan ( dlm 20 biji )

  • 2 cawan tepung pulut
  • lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
  • 1/2 sudu teh garam
  • inti kelapa secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde
  • utk dadih;
  • 21/2 cwan santan, 2 sudu tepung beras & 1/2 sudu teh garam
  • 3 helai daun pandan
  • *jika nk buat kuah banyak/cam bubur, bubuhla gula sekadar manis2 buah sj..

Cara-cara

  1. campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10 mnit - ketepikan.
  2. bulat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
  3. Dsc02464
    campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
  4. Dsc02476
    ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.
  5. Dsc02480
    didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
  6. Dsc02502
    bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
  7. terus masukkan kedalam dadih tadi..
  8. Dsc02514 siap utk hidangan family tersayang. Smile
    sumber dari my resepi .

Jangan Lupa Berdoa.Insyaallah,Everything Will Be Okay.Jgn Lupa Tekan Button Donate.TQ

No comments:

Post a Comment